Magda Crăciun
În satul Fundata, Bogdan Cojanu practică ceea ce s-ar putea numi tâmplărie ne-tradițională. A învățat să prelucreze lemnul de la fratele său mai mare, școlit în tâmplărie și producător de obiecte clasice, de la uși și ferestre la mese și scaune. A pictat înainte de a se ocupa de tâmplărie, tablourile lui fiind acum răspândite pe la colecționari particulari și prin pensiunile din zonă. De mai bine de 12 ani, cam de când a terminat liceul, Bogdan lucrează tâmplărie împreună cu fratele său. Folosesc în primul rând lemn de brand, achiziționat local și uscat fie natural, fie în ateliere specializate din zonă. Atelierul lor s-a mărit în timp, și ca spațiu, și prin achiziționarea de noi utilaje de prelucrare a lemnului. Iar comenzile primite s-au diversificat, în ziua de azi cei doi frați având comenzi care presupun executarea tuturor lucrările din lemn pentru o pensiune, de la mobilă de interior până la scări, balustrade și garduri. Clientela lor este preponderent locală. O zonă montană în care continuă să se deschidă pensiuni furnizează un număr suficient de mare de lucrări de mobilare, întreținere și construire pentru cei doi frați, astfel încât onorarea sau căutarea de comenzi din afara zonei fiind văzută ca o complicație nenecesară (“noi oricum avem de lucru, nu ne trebuie mai larg”).
Gama de obiecte executate de cei doi frați include obiecte de mobilier și tâmplărie de interior și exterior, urmând un design clasic, uneori fiindu-le adăugate elemente de décor împrumutate din alte registre artistice tradiționale, de pildă motive florale folosite pe diferite piese ale costumului tradițional femeiesc. Specificul atelierul lor de tâmplărie este dat de obiectele unicat realizate de Bogdan, în care integrează bucăți de lemn natural contorsionate sau pe care le realizează integral din astfel de bucăți (vezi link).
Materia primă pentru aceste “nebunii”, cum le numește el, o găsește în desele lui plimbări prin pădure. În timpul “filajului” săptămânal, descoperă crengi și trunchiuri cu forme neobișnuite, strâmbe, rotunjite, răsucite. Pădurarii le consideră exemplare slabe, care trebuie îndepărtate din pădure, așa că Bogdan negociază cu ei să îi fie date lui atunci când copacii respectivi sunt toaletați sau tăiați. Odată ajunse în curtea lui, aceste bucăți de lemn sunt depozitate până în ziua în care tâmplarul le găsește locul în obiectele sau asamblajele pe care le creează.
Bogdan: eu când l-am vazut, l-am luat, îl stochez. Când îmi pică mie fisa pe el [râde], la ce se nimerește, gata, atunci l-am prelucrat. Sunt și piese care stau 3, 4 ani de zile până le găsesc locul.
Răzvan: Și de unde ți-a venit ideea să lucrezi așa?
Bogdan: Pfuu, nu știu! Mie așa mi-a plăcut. Să fie cât mai în armonie cu natura, mai sălbatic, să nu fie așa finisat.
Răzvan: Au succes?
Bogdan: Da, da! Avem de nu facem față! Adică nu se ocupă, nu sunt prea mulți pe piață în genul ăsta.
Stilul lui Bogdan s-ar putea numi organic, în centrul lui nefiind pur și simplu lemnul, cum este în cazul stilului rustic, ci un lemn în care amprenta naturii rămâne vizibilă, chiar dacă și el îmblânzit prin tăiere, rotunjire, șlefuire, lăcuire și integrare în obiecte create de om.
Proiectul în care s-au implicat cel mai mult în ultimii ani a fost construirea propriei lor pensiuni. Au modificat și extins casa părintească, o casă veche de peste 100 de ani aflată acum la a treia modificare, și au pregătit pentru turiști cinci camere cu baie proprie, două living-uri și o bucătărie pe care aceștia să o poată folosi. Toate obiectele din lemn și toată tâmplăria este realizată de cei doi frați, interioarele și exterioarele în care predomină lemnul și tonurile maronii funcționând și ca o expoziție de obiecte în stilul organic dezvoltat de Bogdan.