Skip to main content

Dincolo de porți este un proiect de cartografiere a elementelor de patrimoniu imaterial din zona comunelor Bran, Moieciu și Fundata, județul Brașov, prin metode de cercetare specifice antropologiei, care oferă o privire emică (din interior) asupra practicilor și obiceiurilor specifice unor comunități agro-pastorale. Proiectul s-a derulat în perioada martie – noiembrie 2018.

Documentarea practicilor, reprezentărilor, expresiilor, cunoștințelor și abilităților care constituie patrimoniul imaterial al zonei a avut loc pe parcursul a două rezidențe de cercetare, iar datele au fost colectate prin interviuri de profunzime și observație participativă de către o echipă formată din șase antropologi și sociologi. Au fost realizate fotografii și înregistrări audio și video pentru o ilustrare cât mai comprehensivă a elementelor de interes identificate.

În urma cercetării au fost alcătuite fișe multimedia bilingve (română-engleză) care prezintă informații sub formă de text, clipuri video și audio, despre elementele de patrimoniu imaterial specifice zonei. Acestea sunt accesibile imediat vizitatorilor prin scanarea unor coduri QR amplasate la fața locului, pe porțile gospodăriilor unde există un obiectiv de interes (meșteri, crescători de animale, cunoscători de legende locale/povestitori etc).

La finalul proiectului a fost organizată la București o expoziție cu 40 de fotografii reprezentative pentru cele 40 de teme documentate, găzduită de Clubul Țăranului Român, în incinta Muzeului Țăranului Român.

Maria Rădan-Papasima

Maria Rădan-Papasima este antropolog/sociolog și are experiență de cercetare în mediul rural pe probleme ce țin de inegalitate socială, sărăcie și segregare în comunitățile marginalizate, educație și abandon școlar, turism rural și patrimoniu imaterial. Are un master în Antropologie Socială de la University of Oxford și un doctorat tot în antropologie socială la University of Kent, a ținut seminarii de antropologie la University of Kent și la Universitatea din București, iar în ultimii ani a lucrat în mediul ONG unde a scris și a implementat proiecte finanțate prin fonduri structurale. Co-fondator al start-up-ului de cercetare socială Antropedia, este interesată de implicarea în proiecte sociale și culturale fundamentate prin cercetare și cu un impact social real. Este fondator, editor și curator al plaformei de antropologie publică Sfertul Academic.

Răzvan Papasima

Răzvan Papasima este doctorand în Sociologie la SNSPA și se consideră un produs al ”Școlii lui Vintilă”. Este interesat de ”materialismul relațional” și modul în care ordinea socială este modelată de inovațiile din drept, economie și tehnologie. Începând din 2019 este managing partner al start-up-ului de cercetare socială Antropedia. Publicațiile sale pot fi citite și pe Academia.edu.

Alexandru Iorga

Alexandru Iorga este licențiat în sociologie, absolvent al Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și este doctor în sociologie – cu o teză despre Delta Dunării. În prezent este cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și cadru didactic asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Are o bogată experiență de cercetare de teren, iar interesele sale de cercetare vizează: istoria științelor sociale, antropologia și istoria mediului, antropologia dezvoltării și mediul rural, antropologia turismului.

Romelia Călin

Romelia Călin este pasionată de spațiul post-Sovietic, prin care îi place să investigheze etnografic lumi mai puțin (re)cunoscute. Meditează uneori la efectele pozitive ale izolării. A studiat sociologie la Universitatea din București și dezvoltare internațională și antropologie socială la London School of Economics și la Universitatea din Cambridge.

Roxana Cuciumeanu

Roxana Cuciumeanu este lector în cadrul Departamentului de Sociologie, SNSPA București. Deține un doctorat în Sociologie (SNSPA, 2012), cu o teză despre reprezentări cinematografice ale orașului în România socialistă. Experiență de cercetare în: evaluare comunitară, evaluare instituțională, marginalizare, comunicare politică, sociologia filmului. Este interesată de cinema, muncă, valori sociale, cultură politică și ideologie.

Magdalena Crăciun

Magdalena Crăciun este lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și doctor în antropologie socială al University College London. A făcut cercetare de teren de lungă durată în România și Turcia și este interesată de cultura materială și materiale (plastic), îmbrăcăminte și modă, marcă și contrafacere, subiectivitate și clasă de mijloc. A publicat Islam, Faith and Fashion: The Islamic Fashion Industry in Turkey (Bloomsbury Academic, 2017), Material Culture and Authenticity: Fake Branded Fashion in Europe (Bloomsbury Academic, 2014) și articole în Journal of the Royal Anthropological Institute, Journal of Material Culture, Ethnos: Journal of Anthropology, World Art și Eastern European Politics & Societies.

Dincolo de porți  este un proiect al echipei Antropedia, derulat în cadrul Social Insights, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și desfășurat în parteneriat cu Centrul de Ecologie Montană, Primăria Comunei Fundata, Muzeul de Etnografie Brașov, Grupul de Acțiune Locală Transcarpatica și Clubul Țăranului Român.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Copyrighted Image