Alexandru Iorga
Unul dintre produsele culinare specifice preparate în această zonă este pastrama de oaie și este strâns legat de practicarea oieritului ca ocupație tradițională de bază. Pastrama se prepară din carne de oaie sau din carne de miel: „În fiecare an trebuie să scoți oile bătrâne și alea se fac pastramă. Acu’ se face și din alea tinere…”, explică Miron Zecheru, cioban din Sohodol.
Alții preferă să folosească mai degrabă carne de miel pentru că este mai tânără și mai fragedă, oferind un gust și o savoare superioare. Carnea de oaie, dacă „e mai bătrână oleacă, știi, mai scârțâie prin dinți”, povestește Gheorghe Gârțu din Moieciu de Sus.
Operațiile specifice preparării acestui produs tradițional sunt descrise detaliat în cele ce urmează: „Se taie oaia, miel, tai mielul – eu tai miei. Face și de oaie, sigur, dar e mai bătrână oleacă, știi, mai scârțâie prin dinți. Îl tai, îl belești, îi dai pielea jos, mațe, tot, îl lași să se răcească, că dacă nu lași să se răcească, iei oasele greu, se desfac greu oasele. Se răcește complet și pe urmă îl pui pe masă și începi să-l desfaci. Începi de pe o parte, îl tai un pic pe șira spinării, cu toporișca, cu ceva, ca să se poată desface frumos, știi. Și pe urmă începi și desfaci. Cu un cuțitaș ascuțit bine, cu vârf ascuțit, începi și-i scoți oasele. Pe urmă o întinzi frumos și-i dai condimente. Îi dai cimbru, un pic de boia, un pic de piper, sare, usturoi, o împachetezi frumos, o bagi într-un vas și o lași la macerat vreo două zile, două nopți. Să-și ia condimentele alea, să își tragă… Și pe urmă e gata. Se mai face și… o lași să se scurgă un pic, la zvântat, și-i dai un pic de fum. […] Cam de esență tare, cam de fag, de fag. Să-i dea un pic și culoarea, dar îi dă și un gust la pastramă. […] De ce se spune că se face pastramă, se păstrămește? Că îi scoate oasele. De aia se spune că e pastramă. Fără oase, fără os. Da. Are os, nu o mai numești pastramă”. (Gheorghe Gârțu, Moieciu de Sus)
Pastrama este un produs foarte apreciat de brăneni și foarte căutat de turiști, comercializarea sa fiind o sursă de venit importantă pentru localnicii care o prepară în gospodărie.