Maria Rădan-Papasima
„3 țâțe e ale lor și una e a noastră” (Proprietară de vaci, Moieciu de Sus)
Măsura laptelui este o practică organizată la stânile de vaci ce are ca scop stabilirea productivității fiecărui animal și are loc la 21 de zile de la urcarea acestora în munte, în preajma sărbătorii de Sânpetru (Sf. Petru, 29 iunie). Pe baza acestei măsurători se hotărăște cantitatea de brânză pe care o vor primi proprietarii în octombrie, la întoarcerea vitelor acasă, așa cum ne explică Gheorghe Gârțu, din Moieciu de Sus:
„– Dar cum se face la măsura laptelui? Se vede la fiecare vacă cât dă, nu?
– Da, la o mulsoare. Dimineața și seara.
– Deci într-o zi.
– Într-o zi, da.
– Și după aceea cum se calculează?
– Păi se calculează… îți dă 6 kile de brânză dacă o vacă… socotesc la… dacă o vacă are, să zic, 7 kile. Toată vara. Adică toată vara… la o mulsoare. Se înmulțește 7 x 6, îți dă 6 kile de brânză, 7 x 6.
– De ce 6?
– 6 kile de brânză de vacă îți dă. Și un kil de urdă. Dacă a avut 7 kile, 7 x 6, 42, 42 de kile de brânză toată vara. Astea 4 luni.
– Da de ce se înmulțește cu 6?
– Păi 6 kile îți dă de brânză, la kilul de lapte.” (Gheorge Gârțu, Moieciu de Sus)
Această practică este însă una delicată și poate da naștere unor controverse, atunci când un proprietar constată că vaca lui, care înainte de a pleca la stână dădea 15 litri de lapte pe zi, la măsura laptelui, o lună mai târziu, mai produce doar 10 litri. Mulți localnici din zona Bran-Moieciu contestă măsurătorile de la stână iar printe ei circulă povești despre proprietari care s-au dus neanunțați la stână pentru a-și mulge singuri animalele și a verifica acuratețea cantităților stabilite de baci. Un proprietar nemulțumit își poate lua apoi animalele și le poate muta în grija altui stăpân de munte, cu care ajunge la o înțelegere mai favorabilă.
Stăpânul de munte sau șeful de stână este persoana care ia în arendă de la stat terenul folosit pentru pășunat. El poate fi și baci, lucrând efectiv la stână, sau poat fi doar un antreprenor care angajează și coordonează oamenii ce asigură păstoritul, paza și preprarea brânzei. În zona Bran-Moieciu, în vara anului 2018, erau în jur de 20 de stăpâni. Pentru localnici, preocuparea cea mai importantă în alegerea unuia sau altuia dintre ei este stabilirea onestității acestora, iar pentru aceasta, măsura laptelui este cheia.
„El ia vitele la munte. Și dacă duci vaca cu 15 kile, mai ai 5, restul îi rămâne lui. 3 țâțe e ale lor și una e a noastră. El administrează 4 luni de zile. Și face măsura totdeauna după Sânpetru. Până pe 5, pe 10 așa, face măsura. Și dacă e corect, îți dă ceva. Dacă nu, dai și bani destui și lapte…” (Proprietară de vaci din Moieciu de Sus)