Roxana Cuciumeanu
Unul dintre cele mai renumite și gustoase preparate locale este zacusca de ghebe preparată de numeroși localnici în gospodăriile proprii. Ghebele, specie de ciuperci comestibile, având picior gălbui sau brun cu un inel alb împrejur și pălărie galbenă-brună, constituie ingredientul specific folosit pentru prepararea acestui produs și sunt culese direct de localnici. Culesul din natură este de altfel o îndeletnicire obișnuită în această zonă. Dintre plantele alimentare, primul loc este ocupat de ciuperci de diferite soiuri, printre care și ghebele. Acestea se consumă proaspete, uscate sau murate.
Doamna Pomană din Predeluț prepară mai multe tipuri de zacuscă, în funcție de planta specifică ce se adaugă ingredientelor de bază: zacuscă de ghebe, zacuscă de vinete, zacuscă de fasole. Pentru prepararea zacuștii de ghebe se folosesc: ghebe, gogoșari, ardei capia, ceapă, ulei, piper, foi de dafin. Procesul de preparare include următoarele etape: „Da, le culeg, le fierb… le spăl bine, le curăț, le fierb, le clătesc, le las să se scurgă, că s-a clătit foarte bine, că ele mai au zeama aia a lor…, ai impresia că e ceva cu ele, și pe urmă fac…, patru kg de ghebe, trei de gogoșari, două de capia și un kg de ceapă. Pun în cratiță, se călește ceapa, tocată mărunt, prin mașina de tocat, le dau prin mașină și pun un kg de ulei, poate și mai mult un pic decât…, depinde cât sunt ele de grase, că și uleiul e mai gras sau mai slăbuț, și le pun, călesc ceapa și le pun, toată compoziția. Și mestec, mestec, și foi de dafin, și piper, până când iese uleiul deasupra. Pe urmă le pun în borcane, le pun capacele și le fierb la bain-marie”. (doamna Pomană, Predeluț) Un alt tip de zacuscă este zacusca de fasole. Se respectă aceleași cantități și operații de preparare descrise mai sus, cu diferența că în loc de ghebe se pune fasole fiartă, care poate fi păstrată boabe sau poate fi trecută prin mașină, pentru a conferi zacuștii o textură mai păstoasă: „Fierb fasolea și ori le las boabele întregi, ori le dau prin mașină, se fac mai pastă. Dacă vreu să rămână boabele, să rămână zacuscă cu boabe, le las boabele așa și pun în… Și pun tot așa, ardei capia, cantitățile care la toate zacuștile se folosește”. (doamna Pomană, Predeluț)
Mici variațiuni în ceea ce privește ingredientele folosite pentru prepararea zacuștii apar în peisajul gastronomic al zonei. Rodica Folea din Peștera obișnuiește să adauge un ingredient secundar, orezul. Combinația de ingrediente, cantitățile folosite și modul de preparare sunt descrise detaliat în cele ce urmează: „Un kilogram de ulei. Două kilograme de ceapă curățată dată la mașină, la robot sau mașina de carne. La noi acuma la robot merg toate. Două kilograme de morcov. Trei kilograme de ardei capia, trei de gogoșari, trei de ardei gras. Toate tăiate așa, julienne, și călite un pic în ulei. Le călești în ulei, pe urmă le lași să se scurgă și începi iar, le dai prin robot. Deci am dat ceapa, morcovul, zarzavatul, gogoșarii, ardeii și ardeii capia. În tuci am pus toate și pe urmă am jumătate de kilogram de orez, dar nu fiert bine. Trebuie fiert, da’ să nu îl omori de tot când l-ai pus. Și la urmă am băgat orezul. Mai am și trei kilograme de roșii decojite și date la mașină roșiile. Știți cum se decojesc. Le pui în apa fiartă, le dai la mașină, le pui și alea, și le fierbem: sare, piper, foi de dafin, după gust. Pe urmă, după ce sunt gata, atuncea știm că-i gata, când deasupra compoziției apare un pic de grăsime de la ulei. Chiar dacă nu apare uleiul, tot strălucește puțin așa. Și l-ai fiert, l-ai dat deoparte și l-ai pus la borcane. Îl strângi bine cu capacul și pe urmă îl bagi la bain-marie. Și pe urmă îl fierbi 20 de minute. Asta-i tocana de legume”. (Rodica Folea, Peștera)
Murăturile reprezintă alt produs pregătit pentru a fi consumat pe timp de iarnă. Murarea gogoșarilor se face potrivit rețetei: „Pun și conopidă, gogoșari și castraveți, la un loc, și fac oțetul, cum să spun… 5 litri…, 4 litri de apă și unul de oțet, compoziția. Compoziția o fac așa, dar eu măsor când pun în borcan și știu câtă să fac. Și cantitatea aia, țin cont. Să pun patru de apă și unu de oțet. […] și pun gogoșari: 5 kg de gogoșari, 1 kg de oțet, ½ kg zahăr, 5 linguri de sare. Și spăl gogoșarii, îi las să se scurgă, pe urmă îi tai în cinci, în patru, în trei, în cât vine gogoșarul. Și îi spăl bine așa după ce i-am tăiat, îi las puțin să se scurgă și-i pun de dimineața într-o oală. Și zahărul și cu oțetul mestec în el și cinci linguri de sare, piper, foi de dafin și când s-a făcut toată… dizolvat tot zahărul și sarea, îi torn peste gogoșarii… numai peste ăia la care am pus compoziția, de 5 kg de gogoșari. Și pun un prosop de bucătărie umed deasupra ca să nu iasă tăria oțetului. Și tot repet așa de multe ori, de patru ori, de cinci ori, toată ziua. Seara îi bag în borcan. Pun morcov, țelină printre ei, ca ornament așa, și să fie frumoși și asta e o rețetă care pun gogoșarii pentru iarnă și sunt foarte buni că nu sunt acri, acri, de la zahărul ăla, și zeama lor să și-o lase până seara, se cuprinde tot borcanul”. (doamna Pomană, Predeluț)
Un produs tradițional la mare căutare în zonă sunt cârnații din carne de oaie și carne de vițel. Maria Stroe din Șimon prepară cârnați utilizând rețete „de la bătrâni”: „Păi oricum le făcea soacră-mea, părinții mei”. Cantități mai mari de cârnați sunt preparate cu ocazia organizării târgurilor anuale din zonă (Răvășitul oilor) unde sunt vânduți. Maria Stroe merge în fiecare an la târgurile de toamnă de la Moieciu și Vălenii de Munte unde vinde cârnați și diferite tipuri de brânzeturi. Cum se prepară cârnații? „Tăiem carnea, o dăm prin mașină, facem usturoi, piper, cimbru, după aceea puși la fum… O zi îl afum. Se pune la uscat un pic ca să se usuce un pic ca să prindă fumul pe ei. [Se afumă] cu lemn de brad. Vițel cu oaie. Facem și de porc, dar cei de porc separat și cei de vițel cu oaie, cam asta se cere, vițel cu oaie. Condimente: piper, ardei iute, cimbru și sare, usturoi”. (Maria Stroe, Șimon)
Un alt produs renumit este pastrama de vițel, preparată după o rețetă la fel de veche: „Deci luăm din pulpa de la vițel, pusă la sare, la baiț și după aceea puse condimente și puse iară la baiț. Cimbru și usturoi. Fără piper, fără nimic. [O lasă] Păi trei-patru zile. La vânt și la fum un pic. Păi oricum în cursul săptămânii, cam o săptămână, depinde, după ce ai tăiat-o, ai pus-o la baiț, ai pus-o la vânt, după aceea un pic afumată. La afumat, cam o zi. Da”. În prepararea cârnaților și pastramei este important să nu se folosească prea multe condimente. De obicei se folosesc condimente de bază: „Nu se mai adaugă, ca să pui acuma condimentele care sunt în magazine, astea, nu se merită. Deci pui piper, usturoiul și cimbrul. Atât. Alea e cele mai importante”. (Maria Stroe, Șimon)