Magda Crăciun
În zona Bran-Moieciu, puține dintre clădirile construite recent au acoperișurile sau pereții exteriori învelite cu șițe, adică cu plăci subțiri și dreptunghiulare din lemn, cu unul dintre capete îngustate și crestate în coadă de rândunică (sunt de obicei confecționate din lemn de brad sau molid; dimensiunile obișnuite sunt: lungime 300 – 500 mm, lățime 10 -15 mm, grosime 5-7 mm). Nea Nelu (Ion Preda), un meșter șițar din Moeciul de Sus, leagă renunțarea la acest tip de înveliș de nepotrivirea estetică dintre lemnul șiței și cărămidă, piatră și ciment, materialele folosite acum cu precădere în construcție: “nu mai dă bine casele astea, blocurile astea mari, nu dă bine cu șiță. O dată ce este cărămidă și nu e o țâră de lemn, nu mai dă bine șița, că n-are cum. Acum vor acoperișuri din tablă.” Deși învelirea caselor cu șițe este specifică zonelor montane, în arhitectura nouă, lemnul este folosit cu precădere pentru balcoane și interioare. Șița este în continuare folosită pentru învelirea clădirilor mai mici și mai vechi, a pensiunilor rustice și a muzeelor etnografice din zonă.
Un înveliș din șițe rezistă până la 30 de ani, în funcție de calitatea lemnului și a execuției. Același meșter, Nea Nelu, lucrează doar cu lemnul copacilor tăiați între octombrie și februarie, luni în care aceștia nu mai sunt în vegetație și lemnul lor este astfel mai tare. Ideal ar fi ca acești copaci să fi crescut pe vârfurile pietroase ale munților pentru că, subliniază el, “cu cât se chinuie mai tare să crească, cu atât e mai bun, mai rezistent” lemnul. Și ideal ar fi ca ei să fie tăiați în zilele în care luna este în scădere, pentru că atunci scade numărul insectelor xilofage și lemnul lor este astfel mai bun. Nea Nelu își cumpără lemnul de la gaterele locale, așa că nu are cum să verifice dacă regulile acestea sunt respectate, grija sa mare fiind să studieze rodul copacului (un rod des, deci un lemn mai rezistent, se vede în densitatea inelelor) și să aleagă lemn fără noduri și cioturi, astfel încât “să crape frumos pe fibră”.
Șițele sunt crăpate manual, prin înjumătățirea treptată a lemnului, de la buturugă la clinuri și apoi la șițele subțiri și perfect tăiate, ca “niște coli de hârtie”, cu ajutorul unor unelte de tăiat și fasonat (pe ale sale Nea Nelu le numește “cuțitoaie”, “bardă”, “măiuc” și “lup”) și prin mișcarea iscusită a mâinilor și picioarelor (vezi link). Șițele sunt bine tăiate dacă prin punerea lor laolaltă se poate reface bucata de lemn din care au fost crăpate. Montarea presupune așezarea lor în straturi orizontale și prinderea cu cuie, fiecare strat acoperind o bună parte din cel de dinaintea sa (potrivit lui Nea Nelu, “cu cât [șița] e mai subțire, cu atât se așază pe casă mai bine”; iar cea mai rezistentă învelire este obținută prin folosirea a trei rânduri de șite pentru fiecare strat). Pentru mărirea durabilității învelișurilor, șițele sunt lăcuite cu ulei de in.
În 2018, în Moiecul de Sus, doar câteva persoane mai lucrează și montează șiță. Unul dintre ei este Nea Nelu. În urmă cu 30 de ani, el a “furat” meșteșugul acesta de la o rudă din sat, meșter șitar pregătit la Rucăr, un centru vestit pentru șițarii săi. În cuvintele sale:
Am început să îmi fac eu la mine acasă un grajd. Am avut șiță făcută de cineva și m-am apucat eu de bătut. Mă dă-l în naiba, doar n-o fi vreo inginerie. Toate lucrurile se învață… mă rog, meseria nu se învață, se fură. Eu am o rudă, nea Gheorghe Robu. Și mă duc la dânsul. <Băi, Nea Robu, n-ai niște șiță să îmi dai?> Atâția metri… Mi-am făcut eu niște calcule. “Băi, e cam scumpă! Trebuie să învăț eu.” M-am uitat la dânsul, am văzut, am venit acasă, am luat butucul, l-am crăpat cum a făcut el, m-am apucat de făcut șite. Îmi ieșea și nu îmi ieșea. Îmi ieșea și nu îmi ieșea. Așa a fost în prima zi. A doua zi a fost mai bine. A treia zi și mai bine. Mai m-am dus o data […] Cred că nenea s-a prins de figură… A făcut cât a făcut, a văzut că eu mă uit foarte atent și n-a mai făcut. Dar eu deja pricepusem… Era clară chestia. Am văzut unde greșeam. Eu nu știam baza: că și picioarele le folosești la șiță. Eu foloseam numai mâinile. […] Cu ăsta [genunchi] apeși. Când vezi că îți iese șița afară, trebuie să apeși. […] Am venit acasă, am luat la crăpat, vedeam că îmi iese pe stânga, dădeam piciorul așa. <Oho, aici e!> Și uite așa am învățat.
Într-o zi plină de lucru, Nea Nelu face în jur de 10 metri pătrați de șită, adică aproximativ 2500 de bucăți. Lucrează șița singur, însă la montatul ei are nevoie de ajutor, așa că este însoțit fie de un bărbat tânăr, un fost ucenic pe care l-a învățat și crăpatul și montatul șițelor, fie de soția sa. În total a avut patru ucenici, dar trei dintre ei au renunțat definitiv să mai practice meșteșugul acesta, iar cel de al patrulea lucrează împreună cu el doar ocazional, construcțiile fiind un sector mai lucrativ pentru el decât învelișurile de șițe. Nea Nelu pune incapacitatea de a convinge tineri să învețe și practice meșteșugul acesta și pe asprimea sa:
Eu cred că sunt și o țâră mai aspru. Nu făcea bine la mână, apăi îi mai dădeam. Bine, nu tare! <Măi, vezi că mâna asta nu o ții bine, la picior ține așa>. Și zicea: <Dar nu mai da in mine!> < Dar nu dau, măi, în tine, eu te învăț>. Și cam asta e. Nu mai învață. […] Nu vrea. E mai bine să stea pe telefoane, pe internet. Eu am pierdut multe contracte. […] la Castelul Bran am făcut jumatate, după aia nu am mai avut oameni, n-am mai avut cum să facem.
El însuși nu și-a încurajat fiul să învețe acest meșteșug:
Pe fiul meu nici nu îl pun! Să nu se cocoțe ca taică-su pe case. Credeți că e chiar așa de ușor? Mie îmi place! Până aș muri, până m-a băga în groapă aș face că îmi place! Dacă nu mi-ar place, n-aș face. Am zis pe primăvară <Gata, mă opresc, nu mai fac> Dar tot nu mă rabdă inima să mă las!
În ultimii ani, Nea Nelu a montat—“a bătut șiță” —în satele Șirnea, Fundata, Peștera și Șimon din comuna Bran, în Vâlcea și Ploiești, la muzee etnografice din Brașov și Săcele și la un restaurant românesc din Spania. A lucrat și la refacerea acoperișului castelului Bran și cel al stânei turistice de la vila Bran.