Maria Rădan-Papasima
În zona Bran-Moieciu, viața socială și economică se desfășoară în bună parte în jurul fânului. Aflată într-o zi de muncă la cosit, Maria Pepene (Pepenica) ne-a vorbit despre un teren al unor vecini care nu a mai fost cosit de mai mulți ani, pentru că era scump cositul „și mai bine ia [cumpără] fân decât să mai plătească un cositor”. Cine nu are vaci, vinde fânul. „La Moieciu nu prea sunt cazuri – doar rar. Toată lumea are vaci. Dacă eu, la 80 de ani am 3, păi ăi tineri să aibă 10.”
Ca să se usuce bine, fânul trebuie siripit, iar localincii sunt neobosiți în această activitate. În verile ploioase, ei așteaptă cu sufletul la gură orice moment cu soare și bat neîncetat drumul din sat până sus, pe deal, unde au fânețele și odăile.
„– Ce înseamnă siripit?
– Aduni fânul, și dacă vine ploaia, îl aduni. Dacă dă soarele, îl siripi iară. Dacă plouă, îl aduni iară. Dacă dă soarele, iar îl siripi. Eeee, fânul ăsta e cu condei, e cu condei”.
– Și de câte ori faceți drumul ăsta pe săptămână?
– Vai de mine! Păi dacă ai cositori, vii dimineața cu mâncare. Te duci acasă, faci, vii iară la amiază. Sara îi duci acasă. Te culci un pic, dacă e timpul bun, stai, faci noaptea mâncare să le dai, că dacă nu le dai mâncare, cum să lucre?
– Și asta cât ține? Toată vara?
– Cât e fânul. Fânul, după aia otavă. Luna lui iunie și august și septembrie cu otava, cam așa… asta este stilul nostru.”
În odaia Pepenicăi este deja niște fân uscat, cosit cu o săptămână în urmă. Dacă nu ar fi fost ploi, în două zile era uscat, așa, a durat mai mult.
„– Cel mai bun fân cum trebuie făcut?
– Cum e ăsta, cum îl vezi așa verde, dacă mâine e bine sau poimâine și nu-l plouă, uite, așa îl bagi, frumos – exact așa cum îl vezi. [n.n. îl bagi la odaie] E uscat. Noi aici totdeauna la Sf. Ilie eram gata, că mai coseam o dată tot locul, făceam otavă. Da ne-a ținut timpul. Mie îmi și place să fie… câte unii, nu. Dacă plouă, plouă, e nepăsători. Eu când îl vedeam așa, că e urât, alaltăieri, și a venit iară ploaia. Am și plâns. Păi știi cum este? Păi mănâncă ceva stricat ca om, mănâncă ceva stricat și mâncă ceva bun. Așa e și văcuța, îi dai bun, îți dă bun”.
Otava este mai fragedă și mai hrănitoare și este folosită pentru hrănirea oilor și uneori a vacilor, după ce au fătat.
Grija pe care localnicii o poartă fânului este în strânsă legătură cu importanța pe care creșterea animalelor o are în viața lor. În contextul economic actual, în care micii producători nu au acces la piețele de desfacere și nu fac față concurenței marilor companii agro-alimentare, sunt multe situații în care localnicii recunosc că nu avantajul financiar este principalul factor care îi determină să mai țină animale.
„Că așa eu aș avea, cum zice ăla, ce-mi trebuie, știi, dar nu știu, te-ai obișnuit cu ele și trebuie să ai, să ai, adică ai terenuri multe, nu le poți lăsa necosite. Că dacă nu-l cosesc un an, al doilea se împădurește. Nu-l mai poți cosi. Noi, cât o mai fi la noi, că copiii nu știu dacă mai cosește, dacă mai face. Tineretul de azi nu prea îl mai interesează animalele.” (Gheorghe Gârțu, Moieciu de Sus)
Mai degrabă, animalele sunt importante datorită ramificațiilor lor identitare – cu alte cuvinte, creșterea animalelor, o activitate în jurul căreia întreaga lor existență a fost structurată, îi face să fie cine sunt.
Deși cositul fânețelor apare ca o constantă în viața comunităților din zonă, organizarea acestei activități și instrumentele folosite nu au rămas neschimbate, iar în unele gospodării, cositorul a fost înlocuit cu motocositoarea. Se păstrează însă referințele la “cositor” ca unitate de măsură pentru suprafața terenurilor. Astfel, un teren de 5 cositori reprezintă suprafața de fâneață pe care o pot cosi 5 oameni într-o zi. Firește, evaluările depind de măiestria și dibăcia cositorului, cât și de natura relației pe care acesta o are cu terenul cosit: un teren pe care proprietarul îl consideră de 5 cositori, poate fi evaluat de un om plătit cu ziua ca fiind chiar de 10 sau mai mulți cositori. În condițiile în care ziua de coasă se plătește cu 120 de lei și presupune și asigurarea unei mese pentru cositor, costul de producție al fânului poate fi destul de ridicat. În acest context, folosirea unei motocoase apare ca o soluție foarte eficientă pentru a economisi atât timp, cât și bani:
„Păi înainte coseam. Nu exista motocoasă. Nu se auzea de motocoase. Acuma… coseam, uite am cosele, am una și colo, mai am prin garaj. Dar acuma am luat o motocoasă, că na, dacă a ieșit astea, că mai ușurează munca, știi, te duci cu motocoasa. Și ai și…. de exemplu, dacă ai un loc de 5 cositori… ce înseamnă 5 cositori? 5 cositori pe zi. Cu cositoarea o dai în 3 ore, 4 ore. Dacă ai cositoare bună. Așa că… să zicem un cositor, o dai într-o oră. Un cositor într-o zi, cu cositoarea o dai într-o oră. Cam așa merge, ora și cositorul. Dacă ai cositoare bună. Dacă nu… am văzut mai micuțe, zici că e jucării. Are cuțitul… a mea îl are de 1 metru 50. Cu motor mare, i-am cumpărat acuma niște roți ajutătoare, nu mai fuge, că alunecă și nu mai stă în brazdă, mai fuge. Și am luat alea, intră în pământ. Nu-i mai dă voie să alunece. O ține dreaptă. Să meargă cursul ei.” (Gheorghe Gârțu, Moieciu de Sus)