Romelia Călin
Începuturile turismului în zona Bran-Moieciu se leagă de primele asociații turistice ce apar pe teritoriul de astăzi al României, la mijlocul secolului XIX, și care promovau excursiile montane, marcarea traseelor alpine și construirea de refugii și cabane în masivele montane. Societățile turistice care își lasă amprenta în zona Piatra Craiului-Bucegi sunt SKV (Siebenbürgischer Karpathenverein sau Societatea Carpatină Ardeleană a turiștilor) fondată în 1880 la Sibiu și Societatea Turiștilor din România, apărută în 1903, la București, și care în 1926 este inclusă în nou înființatul Turing Club al României, cu sediul tot la București.
La începutul secolului XX, înainte de primul război mondial, satele din zona Bran-Moieciu reprezentau interes în principal pentru vilegiaturiștii veniți din orașele din împrejurimi sau pentru exploratorii montani. Zona capătă o popularitate deosebită din punct de vedere turistic mai ales în interbelic, odată cu donarea castelului de către administrația Brașovului familiei regale care îl transformă în reședință regală de vară. Dupa cum scrie Ioan Moșoiu în 1930, în prima calauză editată de Turing Clubul Romaniei dedicată zonei: “Înainte de război localitatea era vizitată în mod statornic de câteva familii, cari se refugiau de căldurile insuportabile ale Bucureștilor. După război însă, numarul vilegiaturiștilor a crescut din an în an. O deosebită importanță a căpătat Branul ca localitate climatică, de când M. S. Regina Maria a ales Castelul Bran ca reședință temporală” (Moșoiu 1930: 93). În acest context, la 14 iunie 1926 “a luat ființă în Bran o secție a asociației turistice “Touring-Clubul Romaniei” intitulata Secția Bran și alpină a Pietrei Craiului” (Moșoiu 1930: 78). Pe lângă amenajarea masivului Pietrei Craiului din punct de vedere turistic, un alt scop explicit al asociației este dezvoltarea “Branului ca centru turistic și climatic” (Moșoiu 1930: 78).
În perioada comunistă turismul în satele din Bran-Moieciu se desfașura mai degrabă într-un mod informal, localnicii primind în gazdă familii de turiști care de multe ori se întorceau an de an. Însă, la finalul anilor ’60 zona cunoaște un nou val de dezvoltare turistică instituțională. Ca urmare a inițiativei lui Nicolae Frunteș, profesor de biologie din localitate, în 1968 satul Șirnea este atestat de către autoritațile comuniste drept primul sat turistic din România. Era un statut ce viza în primul rând promovarea satului în randul turiștilor străini, din fostul bloc sovietic. Nicolae Frunteș deschide și un muzeu dedicat vieții satului și tradițiilor din zonă. Astfel, Șirnea reprezintă un experiment ce s-a extins ulterior, în 1973, în alte zece sate din România, ce erau considerate a fi reprezentative din punct de vedere al vieții rurale tradiționale. Radu Frunteș, fiul lui Nicolae Frunteș, și cel care astăzi administrează muzeul ce poartă numele tatălui său, își amintește perioada anilor ’70 ca perioada de culminare a turismului în zonă: “peste 3000 de turiști străini vizitau Șirnea și muzeul. Veneau cu fostul ONT, 7 zile la Brașov, o zi Prejmer, Feldioara, Hermannstaad, Bran, Șirnea.Vizitau castelul, urcau cu autocarele până la Gheorghiță sus, și acolo era asteptați turiști …15, 20, 30 de sanii, câte autocare erau…erau preluați turiștii în sănii, săniile cu zurgălăi, veneau 3,5 km până aici, erau așteptați cu țuică fiartă. Vizitau muzeul, vizitau casa unuia care îi trăgea cu sania, îi programa pe fiecare, acuma vii tu, acuma tu, era iarnă, era slănină, caltaboș, țuică fiartă…Veneau oamenii din Egipt, din Noua Zeelandă, din 22 de țări….de pe toate continentele au vizitat acest muzeu și acest sat. Avem un jurnal de impresii cu primele impresii din ’69. Vă dați seama să vină din Egipt niște turiști… nu ne-am dus și noi să vedem cum trăiesc beduinii…. sau în Noua Zeelanda […] Și a mers treaba asta până în ’86…În ’86 s-a stins, a plecat Nicolae Frunteș, eu am rămas, normal, ca familie, cu obligații morale, niciodată dânsul nu a fost plătit și nici noi, în sfărșit, sunt chestii de suflet astea, nu le pot lăsa așa […]… în ’90, cu ceea ce s-a intamplat, s-a spart Poiana de Brașov, Brașovul de Poiană, s-au rupt legăturile, s-a încercat un an-doi să se mai facă, nu s-a mai putut face că ăștia nu s-au mai înțeles între ei, s-a renunțat la ideea cu saniile ș-așa mai departe”.
Casa Folea
Construită înca din perioada interbelica, în 1936, și operând de la început ca popas turistic ce se găsește și pe hărțiile Pietrei Craiului, Casa Folea reprezintă un punct de referință în satul Peștera, fiind locul de unde încep majoritatea traseelor spre cele trei direcții principale ale muntelui: spre Brusturet, spre Vf. La Om și spre Prăpăstiile Zărneștiului. Tradiția ospitalității față de oamenii muntelui a fost transmisă din tată în fiu în familia Folea, domnul Folea fiind a doua generație ce întâmpină astăzi drumeții care îi trec pragul casei-cabană. Pasiunea pentru munte și ospitalitatea se îmbină cu importanța turismului ca sursă de venit, mai ales în condițiile în care în ultimii ani ocupațiile agro-pastorale nu sunt profitabile din punct de vedere economic.
Doamna Folea, gazda adepților muntelui, după cum îi numește familia Folea pe cei care aleg să înnopteze la danșii, și nu într-una dintre nenurmăratele pensiuni construite după ’90, își amintește vorbele soacrei sale atunci când tocmai a ajuns proaspat casatorită în satul Peștera: “eu cand am venit aici turismul nu prea mergea așa… mama ne povestea de grofi… atuncea veneau turiști grofi…. dar nu știu să vă spun proveniența grofilor…. Da’ zicea….așa mi-a spus…ține cont fetițo, la orice oră din zi sau din noapte, dacă îți bate cineva la ușă zâmbește și primește-l bucuros. Pentru ca uite, eu cu banii de la turism m-am ajutat și am dat copiii la școală. Apăi, uitați doamna Folea tot așa a făcut… (râde)”
Referitor la traseele turistice și potecile din zonă, în ultimii câțiva ani Centrul de Ecologie Montană din Moieciu de Sus a întreprins un program de marcare a unor trasee din zona Poarta Carpaților, zonă ce cuprinde satele din Bran-Moieciu. Însă, cu toate că după cum spune domnul Folea, cam toate traseele au fost marcate, există în continuare poteci ce nu apar pe hărți, nu au marcaje și pe care doar localnicii le știu și le folosesc drept scurtături pentru a se deplasa între sate, ce-i drept mai rar în ziua de astăzi deorece mașina înlocuiește mersul pe jos. “Aicea este satul Șirnea, în partea astălaltă e satul Măgura și sunt …prin ocolite ca să mergi pe traseu pe ăstea….dar sunt și poteci. Trebuie să-i explici că băi acolo ieși, nu are rost să ocolești atâta” explică domnul Folea.
Povestea Peșterii Liliecilor
“Avem aicea Peștera Liliecilor, poate ați auzit de ea. Peștera cu lilieci. Dacă vreți să vedeți. Nu e electrificată, trebuie lanternă. Nu dă voie șmecherii ăștia de la Parcul Național. Că primarul a vrut să o electrifice, da a zis că nu dă voie că e ocrotiți liliecii. Are legatură cu Piatra Craiului. E și acolo o peșteră, da aia e …nu poți să cobori în ea, e pe verticală și e foarte adâncă. Și acolo cică ar fi dat drumul la o pisică… nu știu d-acolo, sau d-aici… și a iesit acolo. Deci asta e treaba… povestea bătrânii. Și cică zice că ar avea legatură. Îi zice Gaura Vițeilor din Piatra Craiului. Peștera noastră comunică sus în Piatra Craiului” (Gheorghe Coca Cojanu – sat Peștera).
Bibliografie:
Moșoiu, I. 1930. Branul și Cetatea Branului. Monografie istorică – geografică – turistică – pitorească – descriptivă. Editura Asociației Turing-Clubul României.