Romelia Călin
Cu toate că în reprezentările turistice actuale zona Bran-Moieciu este asociată în primul rand cu mâncăruri considerate tradiționale cum ar fi bulzul, brânza de burduf, cașul afumat, cârnații și pastrama de oaie, locuitorii povestesc și despre alte preparate gastronomice ce se pregăteau în trecut sau se pregătesc înca, în zonă în funcție de perioada anului.
Ana Colțea, de 96 de ani, din Măgura, își amintește cum în copilaria ei de cele mai multe ori, mai ales în post, mancarea era pe bază de cartofi, varză si fasole: “Hai că poate duminica na, mai face și o mâncare altfel, o supă… o ceva. În rest toată ziua era asta: lapte și varză și picioici (râde) Noi așa ziceam atuncea. Picioici. Da’ acuma se zice cartofi […] cartofi, varză, și fasole. Cam așa ceva. Că nu aveam ce să cumpărăm. Dacă cumpăram prune uscate, alea mai făceam și noi, făceam poame. Mere și cu prune amestecate, și le usca la soare, le mai și afuma, și cam asta era mâncarea. Tot timpul varza la putere. Și cartofii. Și ne-am făcut mari…. Acum mâncăm pe alese. Nu ne-a căutat nimenea-n coarne să ne dea ce ne place. Și am crescut sănătoși, toți, ca pietrele.”. Când se termina postul, în dulce, se tăiau animale din gospodărie și dieta era bazată pe carne: “Purcel țineam, de tăiam la Crăciun. Și printre timp tăiam o oaie, tăiam un miel. Asta era. Și brânză. Și lapte. Asta era masa noastră. Nu mergeam la cumpărături. Doar mălaiul. Și dacă găseam făina așa rar. Nu se găsea…[…] se gatește: cârnați, caltaboși, aia e de sărbători. Face sarmale. Mâncare mai bună… atunci de sărbători. În rest de toate zilelele varza era pe primul plan.” O rețetă preferată din copilaria dânsei, erau colacii cu mac ce se făceau de sărbători, călăii cum li se spunea: “Îi făceam atunci cu mac. Călăii se zicea. Nu colaci. Călăii, așa le zicea mama. Făcea un cuptor de călăii. Făcea și un cuptor de pâne. Aia era de sărbători. Pânea atuncea se făcea. În rest nu făceam pâne”.
În satul Poarta, Iosif Aurelia ține minte din copilarie cu precădere covrigii din caș de brânză pe care îi făcea tatăl dânsei, fost stăpân de munte: “Vara băgam brânză de burduf în conuri de brad. Tata ne făcea covrigi din caș din ăsta de brânză. Covrigi, da.Aducea cașul de brânză de la stână și îl lăsa să dospească și după aia băgam brânză. Și când băgam brânza cojile alea mai tari le curăța și le punea într-un tuci mare și facea foc sub el. Și ele se topeau și când se topeau după aia le scotea și le modela și le făcea covrigi. Cum sunt covrigii pe care îi cumpărăm acum, aștia mai mici, așa facea covrigi. Și îi punea pe o ață la uscat și după ce se uscau ei bine, îi punea și îi afuma un pic, și apoi îi urca în pod, pe o ață înșirată și toată iarna rodeam ca șoarecii la ei… aveam toată iarna”.
Tot doamna Iosif amintește că pe lângă bulz, o mâncare mai degrabă preparată la stână, o rețetă iubită în copilărie era balmeșul. “Balmș făceam din caș de brânză nefrământat, până să îl facă brânză. Tai ceapa și pui în unt sau în ulei și o călești puțin, și după aia pui cașul ăsta de brânză, îi pui sare, îi pui lapte, o căniță de lapte, și îl lași acolo…. după ce s-a înmuiat un pic ceapa, se înmoaie și îl lași acolo să se….tot așa, se înmoaie, se face foarte bun. Și se mănâncă cu mămăligă. Se face așa întins de la domnișoara și până la mine înapoi. Se face moale și foarte bun.” Insista că în ciuda faptului că nu se gasește pe meniul restaurantelor din zonă, este un tip de mâncare pe care ei înca îl pregătesc foarte des în familie: “Da, da. Noi facem. Da’ acum nu aveam caș de brânză. Încă nu am cumpărat. Dar sunt stăpânii aștia de munte și noi cumpărăm caș de brânză și îl ținem chiar și pe iarnă în congelator și iarna facem balmeș. Cu asta am crescut. Cu carne de oaie, cu brânză. Așa am crescut. Nu cu salamuri“.
Rețeta de bulz a Aureliei Iosif din Poarta
“Se face mămăligă, dar nu din mălai din ăsta grișat, ci din mălai normal, mălai făcut la moară, nu de-ăsta extra și nu știu ce. Și o fierbi bine, mămăliga trebuie fiartă. Când fierbe apa pui mălaiul și lași să fiarbă și după aia începi și-o învarți cu făcălețul. Și când e fiartă bine mămăliga trebuie să fie tare. Iei tuciul și o întorci pe un taler de lemn și o tai cu ața. Mămăliga se taie cu ața. Și o pui în mână și faci așa o gaură un pic în ea, pui un bob de brânză și îl faci ca pe o mingiuță. Și după aia îl coci pe plită sau pe jar sau pe grătar.”
Tocănița de oaie a Nicoletei Scânteie din Peștera
“Deci tocanița se face și din pastramă și din carne proaspătă …carnea de oaie tăiată bucăți nici mici nici foarte mari o puneți întâi și o opăriți, adică o lăsați să dea în colcot, că atunci iese tot sângele din ea și tot mirosul de oaie și tot mirosul…dacă are miros. Dupa ce aproape dă să colcotească o să vedeți că iese sângele din ea, că se face așa…spuma…Așa. O scoateți de-acolo, o clătiți din nou. Zeama aia o aruncați. Aia înspumată și-așa nu merge, e mizerie deja. Așa…și pe urmă o puneți în untură, io știu…și ulei…noi folosim mai mult untură ca avem de pe la porc. Puneți în untură…o căliți…puneți o cană-două de apă…acuma depinde și ce oaie nimeriți, că dacă nimeriți o oaie bătrână, nu știu …consumați jumatate de butelie (râde) Dacă nimeriți una tânără….e mai simplu. Așa.. și pe urmă ceapă, și să aveți zarzavat…ardei, roșii. Dacă vreți să puneți și cartofi….Ardei, roșii, ceapă. Bulion…ori puneți bulion ori roșii. Mai indicat e roșia pentru că e legumă. Adică no…Bulionul e doar o zeamă. No..și după ce o complectați cu apa acolo, când e aproape făcută, deci o gustați să fie aproape făcută, nu așa….că dacă le puneți din timp și carnea fiind mai batrână zarzavatul o să se facă praf și carnea o să fie tot nefiartă. Deci o încercați să fie aproape facuta și pe urmă puneți zarzavatul. Și complectați cu apă, să fie tot complectată ca să fiarba…ca altfel n-are în ce se face. Și depinde ce condimente vreți, noi folosim pătrunjel. Unii folosesc chimen…noi nu prea punem…Și dacă e pastramă tot așa.”
Plăcinta cu urdă dulce a Nicoletei Scânteie din Peștera
“Se face coca cum se face de gogoși sau plăcintă cu mere sau de orice altă plăcintă. 1 kilogram de făină, 1 litru de lapte, cu 3 ouă, cu zahăr și un cubuleț de drojdie. Așa…și o lăsați la dospit și o împarțiți în două. O parte o puneți pe …bază.. jos …și pe urmă faceți urda – urdă dulce amestecată cu zahăr și cu cacao, și gălbenușuri de ouă 1-2 ca să țină mai bine, și stafide. Și mestecată bine și așa și întinsă pe foaia care e pusă deja. Cealaltă foaie vine întinsă pusă deasupra și băgată la copt. Până se vede rumenită deasupra. Încercați cu o furculiță sau o scobitoare să nu se lipească. Dacă nu se lipește e facută”.
Prăjitura cu urdă dulce a Corneliței Robu din Moieicu de Sus